“Muziek is een enorm goed middel om groei en ontwikkeling te stimuleren.”

Jinek | KRO-NCRV 

Aaltje van Zweden vertelt over het succes van haar man Jaap van Zweden. Ook legt ze uit wat muziektherapie heeft betekend voor haar autistische zoon. 

Samen reizen de hele wereld over. Jaap van Zweden, een van de meest succesvolle dirigenten van de wereld en Aaltje zijn vrouw. Maar er is ook een ander verhaal. Een van hun vier kinderen, Benjamin heeft autisme met een verstandelijke beperking. Zijn geschiedenis, en de maatschappelijk betrokkenheid van de Van Zwedens, hebben ertoe geleid dat Aaltje en Jaap zeventien jaar geleden stichting Papageno opgericht hebben. Om kinderen met autisme te helpen, met muziek!

“Het was al vroeg duidelijk dat Benjamin niet communiceerde, hij keek je niet aan. Dan ga je als ouder zoeken. Dat was een enorm langdurige tocht lang artsen en ziekenhuizen. Door van alles uit te proberen kwam Aaltje er echter zelf achter dat Benjamin sterk reageerde op liedjes, op muziek. Dat ging ze uitbouwen. “Muziek spreekt bijna iedereen aan en is een enorm goed middel om groei en ontwikkeling te stimuleren.”

"In het begin was het moeilijk om serieus genomen te worden. Muziektherapie zat in de alternatieve hoek. Nu is er gelukkig meer bewijs vanuit de wetenschap. Hersenonderzoek dat echt aantoont wat muziek doet met de hersenen.” 

Bron: Jinek | KRO-NCRV | npostart.nl 

Zie ook  muziektherapie autisme nieuws