“Muziek raakt je hart en brengt je in beweging. Muziek brengt mensen samen.”

15 april 2017

Interview met Marco Borsato 

Omdat het Studentenmagazine compleet in het teken van vernieuwing binnen muziektherapie en de doelgroepen waar wij mee werken staat, wilden wij vooral ook aandacht schenken aan een groep die helaas steeds groter wordt: vluchtelingen. Iemand die al jaren met deze groep mensen werkt binnen de stichting War Child, is de Nederlandse zanger Marco Borsato. Wij stelden hem een aantal vragen over zijn ervaringen met het maken van muziek met en voor deze kwetsbare groep mensen.

Door Wendy Overwijk

Zou u kort iets kunnen vertellen over uzelf in combinatie met uw werk voor de stichting War Child?

“Sinds 1998 ben ik al ambassadeur van War Child. https://www.warchild.nl De organisatie vroeg mij om War Child meer bekendheid te geven en mensen bewust te maken van de problematiek van oorlogskinderen. Ik doe dat tot op de dag van vandaag met ongelooflijk veel plezier. Waar mogelijk probeer ik altijd aandacht te vragen voor War Child: in interviews, tijdens mijn concerten en op andere plekken waar ik als artiest kom. Ook thuis hebben we het geregeld over War Child en de manier waarop de organisatie kinderen over de hele wereld helpt met het verwerken van hun vaak heftige ervaringen.”

In uw werk met War Child bent u ook veel bezig met muziek. Met welk doel zet u de muziek in, en wat probeert u met de muziek te bereiken bij deze kinderen?

“War Child zet zich in voor een beter leven voor honderdduizenden oorlogskinderen. Dat doen we onder meer door psychosociale hulp, bescherming en onderwijs te geven. Wat wij bij War Child al meer dan 20 jaar zien is die muziek daarbinnen heel belangrijk Is voor oorlogskinderen. Muziek is namelijk een hele belangrijke uitlaatklep. Vaak is het namelijk makkelijker voor kinderen om hun emoties te uiten door middel van muziek, dan erover te praten. Bovendien geeft het maken van muziek ook gewoon heel veel plezier. Het is daarom een van de creatieve methodes die onze experts in de veertien Landen waar we werken zo graag inzetten. Het slaat aan!”

Wat betekent het voor u om uw passie voor muziek op deze manier in te kunnen zetten? 

“Voor mij is het een hele logische combinatie, daarom doe ik het ook met zoveel plezier. Muziek kan helend werken, het steunt en biedt houvast. Het kan je even afleiden, of je juist bij je emoties laten komen. Dat geldt voor mijn publiek, maar voor de kinderen waar War Child mee werkt net zo. En muziek kan altijd, met een paar stokken om te trommelen en je eigen stem kun je al zoveel doen. Ik geloof in de kracht van muziek en in de veerkracht van kinderen.”

Wat is het grootst merkbare effect tijdens het maken van muziek met en voor deze kinderen?

“Wat mij altijd opvalt tijdens mijn reizen voor War Child is dat kinderen eigenlijk overal hetzelfde reageren op muziek. Met muziek toveren wij een hele grote glimlach op hun gezicht. Je ziet kinderen zichtbaar ontspannen en blij kijken. Die blik in hun ogen. Ja, daar doe ik het voor. Echt geweldig. Even alle ellende kunnen vergeten.”

In Nederland bent u vooral bekend van uw Nederlandstalige hits. Wat voor muziek maakt u eigenlijk met deze kinderen die uit andere culturen komen? En waarom juist deze muziek/muziekstijl?

“Dat verschilt eigenlijk per land en hangt af van de lokale muziekcultuur. Zo maken we in Afrika weer hele andere muziek dan in het Zuid-Amerikaanse Colombia. Dat vind ik nu juist ook zo mooi. Nergens is muziek hetzelfde en op elke reis hoor ik wel weer iets nieuws.”

Hoe zou u de ‘kracht van muziek’ omschrijven? Kijkend naar uw werk als muzikant en al het werk wat u binnen War Child verricht heeft?

“De kracht van muziek zit onder meer in het samen iets creëren. Dat verbindt. Hoe dan vraag je je misschien af? Mag ik een kijktip geven? Op woensdag 14 juni zendt de EO op NPO1 om 20.30 uur de tweede editie van ‘Jij&Ik’ uit. Dat is een tv-programma waarin ouder-kind-koppels samen muziek maken en tegelijkertijd aandacht vragen voor de situatie van oorlogskinderen wereldwijd. Die avond brengen we fantastisch in beeld wat de kracht van muziek is en hoe belangrijk die is.”

Wat doet het effect van het maken van muziek met deze kinderen met u persoonlijk?

“Het geeft mij persoonlijk heel veel energie. En het motiveert mij elke keer nog meer om in actie te blijven komen voor War Child. Dat blijft hard nodig als je je realiseert dat er momenteel 250 miljoen kinderen opgroeien in een conflict. Dat zijn zulke enorme aantallen! We mogen hen niet vergeten en dat doen we dus ook niet. Want voor ons is het duidelijk: kinderen horen niet in oorlog. Nooit.”

Bent u bekend met muziektherapie? Zo ja, wat is uw ervaring met muziektherapie en wat denkt u dat dit voor mensen kan betekenen? 

“Ik ben redelijk bekend met muziektherapie, al weet ik er natuurlijk de details niet van. Maar ik kan mij heel goed voorstellen dat het mensen emotioneel of sociaal kan ondersteunen. Ik denk dat het oneindig veel mogelijkheden biedt om eventuele verandering of ontwikkeling bij anderen te stimuleren. Een blik op jullie website zegt mij genoeg: “Muziek raakt je hart en brengt je in beweging. Muziek brengt mensen samen.” Dat is volgens mij inderdaad de kern waar het om gaat.”

Binnen de muziektherapie is het werken met mensen met een vluchteling achtergrond steeds meer aan de orde. Wat zou u de studenten muziektherapie voor tips kunnen geven in het werken met deze doelgroep?

“Ik juich dat alleen maar toe. Maak gebruik van creatieve manieren als muziek en dans. Enerzijds om je uit te drukken, maar ook om even alles te kunnen vergeten. Met muziek reis je even naar een plek waar je je veilig voelt. War Child werkt trouwens sinds kort ook met vluchtelingenkinderen in Nederland. Daar zetten we ook onze methodes als dans, sport en spel in. En het wordt heel goed ontvangen!” ❤️

Dit interview is overgenomen uit het NVvMT Studentenmagazine Jaargang 2, nr. 1