Dit is wat muziek met ons brein doet

20 januari 2019

AD.nl | Tonny van der Mee 

WAT ZEGT DE WETENSCHAP Muziek activeert ons hele brein. Het is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Waarom maakt een liedje ons blij, actief of juist rustig? Neuropsycholoog Rebecca Schaefer geeft een inkijkje in onze muzikale hersenen.

Laat een te vroeg geboren baby naar harpmuziek luisteren en het heeft een positief effect op de groei. Gestrest? Zet muziek op van Verdi of de aria’s in Puccini’s opera Turandot. De repeterende cyclus van 10 seconden lijkt op een hartslag en kalmeert. Wil je als wijnhandelaar dat klanten dure wijn kopen? Speel in je winkel klassieke muziek.

Tal van onderzoeken ‘bewijzen’ de positieve invloed van muziek op het brein en gedrag. Sommige hebben een hoog ‘broodjeaapgehalte’. Dat koeien meer melk produceren als ze Beethoven horen bijvoorbeeld. Of dat luisteren naar Mozart je slimmer maakt. ,,Sommige onderzoeken moet je met een korreltje zout nemen, omdat ze niet goed zijn opgezet’’, zegt Rebecca Schaefer, neuropsycholoog aan de Universiteit Leiden.

[...]

Bewegen 

De vraag wat muziek met het brein doet, is niet in één antwoord te vatten. Muziek kan het hele brein activeren. Elk element, zoals ritme, klank, melodie en harmonie, kan invloed hebben op een specifiek deel van de hersenen.

,,De reactie op muziek gaat vanuit het gehoorgebied alle kanten op. Het zorgt ervoor dat in de hersenen van alles tegelijk gebeurt. Het prikkelt hersengebieden die betrokken zijn bij onder meer emotie, motoriek, geheugen en taal.’’ Het activeert, ontspant, maakt vrolijk of juist verdrietig.

[...]

Autisme

Bepaalde elementen uit de muziek kunnen behulpzaam zijn voor een specifieke groep patiënten en problemen. Waar de ene muziektherapie mensen met autisme kan helpen te communiceren, daar kan een andere toepassing van muziek iemand met Parkinson helpen lopen.

Lees hier het volledige artikel op AD.nl 

Waarom ga je bijna vanzelf bewegen als je muziek hoort? Waarom kan muziektherapie bepaalde hersenproblemen oplossen? VU-hoogleraar Erik Scherder legt het uit.

Zie ook  muziektherapie autisme Parkinson nieuws neuropsychologie