Liedjes helpen dementerende migranten: ‘Dankzij muziek heb je ineens weer contact'

Tubantia.nl | door Herman Haverkate  

VIDEO  ENSCHEDE - Turkse migranten met dementie vormen een nieuwe groep in de verpleeghuizen. Speciaal voor hen en hun Nederlandse begeleiders maakte muziektherapeute Yesim Saltik een bundel met Turkse liederen. "Waar niets meer werkt, werkt muziek wel." 

De eerste keer dat ze op de 'Turkse' afdeling van verpleeg-huis Livio De Cromhoff in Enschede de gitaar pakte, zal ze nooit vergeten. Tien dementerende migranten van Turkse komaf zaten er die ochtend bijeen. "Een vergeten groep op het gebied van muziektherapie", zegt Yesim Saltik. "Tulpen uit Amsterdam: dat werkt hier niet. Als je die mensen wilt bereiken, kan dat alleen met de liedjes uit hun eigen cultuur."

Aarzelend

De eerste regels zong ze nog aarzelend. "Ik had geen idee wat er zou gebeuren. Met deze mensen was op muziekgebied nog niets gedaan. Ze zaten daar maar voor zich uit te kijken. Wezenloos, in zichzelf gekeerd. Maar opeens zag ik ze in mijn richting kijken. Ze herkenden het. Ik zag het aan hun ogen. Iemand begon mee te tikken, een ander te zingen. Plots, zo maar op een januari-ochtend, ontstond er contact."

Muziektherapeute

De ervaring van die eerste sessie inspireerde Yesim Saltik (25), inmiddels afgestudeerd als muziektherapeute aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede, tot het maken van een speciale liedbundel. Turkse maar vooral ook westerse therapeuten vinden hier het materiaal om met Turkse migranten in verpleeghuizen aan de slag te kunnen gaan. 

Lees hier het volledige artikel op tubantia.nl 

Het boek "Müzik Ruhun Gidasidir" - Muziektherapeutische liedbundel voor Turkse migranten met dementie van Yesim Saltik is te bestellen via bol.com 

 

Zie ook  dementie muziektherapie nieuws migranten