Met Chopin onder het mes

10 augustus 2019

amazingerasmusmc.nl | cover story | door Hinke Vissia

Muziek als manier om pijnmedicatie rond operaties te verminderen? Klinkt dat onwaarschijnlijk? Toch zou dit best wel eens kunnen werken. 

Je komt in het ziekenhuis voor een operatie. Nog voor je de operatiekamer wordt binnengereden heb je een koptelefoon op je hoofd. Kies je een vrolijke zomerhit of heb je liever rustige pianoklanken? De muziek klinkt nog steeds als je bijkomt uit de narcose.

Een dergelijke muzikale operatie zou zomaar binnenkort gangbare praktijk kunnen worden als het aan prof. Hans Jeekel ligt. Zijn onderzoek dat deze maand in Annals of Surgery wordt gepubliceerd met medeauteurs Victor Fu en prof. Michiel Verhofstad, laat zien dat patiënten die met muziek op onder het mes gaan, minder verslavende pijnbestrijding nodig hebben na de operatie. De kans op nare bijwerkingen of langdurig gebruik na afloop neemt hierdoor ook af. Het Erasmus MC voert de koptelefoons met muziek deze maand al in bij bepaalde operaties.

[...]

Vijfduizend patiënten

Die resultaten van een grote literatuurstudie zijn er nu. Uit het onderzoek onder vijfduizend chirurgische patiënten die via een koptelefoon muziek te horen kregen, bleek dat deze patiënten aanzienlijk minder verslavende pijnstillende medicijnen nodig hadden dan patiënten zonder muziek. De muziek stond voor, tijdens en na de chirurgische ingreep aan.

“Het effect is sterker dan verwacht”, vertelt Jeekel enthousiast. “Bovendien is behandeling met muziek een duurzame behandeling. Er zijn geen bijwerkingen, er is geen afval. En het bespaart ook veel kosten. Dat een behandeling geen bijwerkingen heeft is heel bijzonder. “We hebben nu zoveel bewijs dat we de patiënt de behandeling met muziek tijdens operatie niet meer mogen onthouden.”

Lees hier het volledige artikel op amazingerasmusmc.nl 

Zie ook  muziektherapie nieuws muziek als medicijn