Minder delier door muziek?

04 januari 2020

amazingerasmusmc.nl | cover story | door Hinke Vissia

Patiënten tijdens hun hersenoperatie naar muziek laten luisteren, klinkt dat vreemd? Toch is dit wat arts-onderzoeker Pablo Kappen gaat doen. Mogelijk helpt de muziek bij het voorkómen of verminderen van delier. 

Delier, ook wel acute verwarring, is een veel voorkomende complicatie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een delier in 20 tot 30 % van de gevallen optreedt na een hersenoperatie. Meestal in de eerste drie dagen na de operatie.

Kappen: “Voor de patiënt en de familie is dat een heel nare ervaring. Bovendien leidt het tot een langer ziekenhuisverblijf met intensievere zorg. Op langere termijn kan het denkvermogen verminderd zijn en is de kans op dementie groter. Net als de kans dat de patiënt nog een keer een delier krijgt.”

[...]

Muziek

In het onderzoek worden tweehonderd patiënten opgenomen. De helft krijgt voor, tijdens en na de operatie muziek te horen. Ze kunnen zelf een keuze maken uit een speellijst op een tablet.
De koptelefoon gaat op wanneer de patiënt op de verkoever ligt, in de wachtruimte, vlak voor de operatie begint. Tijdens de hele operatie hoort de patiënt muziek. “Patiënten krijgen dan wel oortjes in. Een koptelefoon is niet praktisch tijdens hersenoperaties”, licht Kappen toe.
In de drie dagen na de operatie krijgen de patiënten nog twee keer een half uur muziek te horen op de afdeling.
“Het meeste effect heeft de muziek als de patiënten zelf hun favoriete nummers kunnen kiezen”, vertelt Kappen. “Daarom kunnen de patiënten straks een keuze maken uit verschillende muzieklijsten.” 

[...]

Afwachten

“Of muziek echt gaat helpen is natuurlijk nog afwachten. Dit is de eerste studie op dit gebied. Maar eerder onderzoek naar muziek bij medische behandelingen heeft wel laten zien dat het angst, pijn en stress vermindert. En dat zijn juist bekende uitlokkende factoren voor een delier. Bovendien, als muziek delier enigszins afremt of vermindert, is dat ook al een grote winst. Er hebben heel veel mensen mee te maken en de impact is groot. Een klein effect kan ook een groot verschil maken. Het is de moeite waard om het te onderzoeken en dat zo goed mogelijk te doen.”

[...]

Muziek als medicijn

Pablo Kappen maakt als promovendus deel uit van Muziek als Medicijn, een onderzoeksgroep geleid door prof. dr. Jeekel, die zich bezighoudt met de effecten van muziek op patiënten rondom operaties.

Lees het volledige artikel hier

Zie ook  muziek als medicijn