Muziektherapie forensisch-psychiatrische kliniek vergroot kans behandelsucces

NOS.nl | door Rinke van den Brink  

Muziektherapie lijkt een goed middel om de aandachtsspanne van forensisch-psychiatrische patiënten te vergroten. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de forensisch-psychiatrische kliniek Inforsa in Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en het conservatorium in Enschede. De onderzoeksresultaten staan in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Neuroscience.

In de forensische psychiatrie worden mensen behandeld die zijn veroordeeld tot tbs. Verder zitten er mensen die door een ernstige psychiatrische aandoening als een gevaar voor zichzelf of hun omgeving worden beschouwd en die met rechterlijke machtiging zijn ingesloten.

De vergroting van hun aandachtsspanne is belangrijk, omdat aandacht een bepalende factor is voor het succes van de behandeling van ernstige psychiatrische patiënten. "De muziektherapie is een belangrijke stap in de behandeling", zegt Inforsa-onderzoeker en muziektherapeut Rob van Alphen. "We proberen mensen vaardiger te maken om de informatie die ze tijdens hun therapie krijgen op te slaan en vast te houden."

Lees hier het volledig artikel (met video) op NOS.nl 

Zie ook  muziektherapie nieuws forensische psychiatrie