Geen pil maar een piano, muziektherapie helpt mensen met dementie in Eindhoven

OmroepBrabant.nl | door Tobias van der Valk en Saskia van Heijster | video  

EINDHOVEN - Niet een hartinfarct of longkanker, maar dementie is doodsoorzaak nummer één in Nederland volgens Alzheimer-Nederland. In 2030 zullen ongeveer 60.000 Brabanders de ziekte hebben. Genezing is onmogelijk. Maar er kan wel veel gedaan worden om de kwaliteit van leven te verbeteren. In Eindhoven is woonzorginstelling Vitalis een voorloper met de inzet van een bijzondere vorm van behandeling: muziektherapie. 

Bart Meulemans weet weinig meer van hoe hij ziek werd. Alleen dat hij na een val geopereerd moest worden aan zijn 'rikketik'. Eén ding is wel duidelijk, de dementie sloeg snel en genadeloos toe bij de 65-jarige. Nu woont hij op de gesloten afdeling van zorginstelling Vitalis in Eindhoven. 

Meulemans gaat iedere week naar muziektherapeut Evelien Mescher. Ze zingen samen liedjes, waarbij de zestiger zelf de hoogste toon voert. Ook luisteren ze naar muziek. Het helpt tegen zijn onrust en voorkomt dat hij kalmerende medicijnen moet nemen. 

Zweverig? 

Mescher werkt veel met dementiepatiënten als Meulemans. Haar therapie is speels, maar er zit een duidelijk behandelplan achter, benadrukt ze. "We beginnen altijd met een intake. Daarbij kijken we hoe we muziek kunnen inzetten om mensen te helpen. Het kan zijn dat we liedjes zingen, dat doe ik vaak op de gesloten afdeling. Maar ook muziek spelen, alleen luisteren. Wat werkt."

Ze wordt nog wel eens scheef aangekeken als ze vertelt over haar werk. "Ik merk dat mensen vaak niet weten wat het is, of het niet serieus nemen." Want liedjes zingen of piano spelen met patiënten, dat is heel leuk als tijdverdrijf, maar een serieuze vorm van therapie?

Toch is er een groeiend aantal prominente wetenschappers dat muziektherapie serieus neemt. Uit onderzoek blijkt dat muziek een aanwijsbaar effect heeft op de hersenen, een effect dat verder gaat dan het gevoel dat je krijgt bij 'een lekker nummertje'. Mescher: "Muziek zit in heel veel verschillende delen van ons brein. Wat je ziet bij een ziekte als dementie, is dat muziek ervoor kan zorgen dat delen die zijn uitgevallen weer verbinding maken." 

Bekijk de video en lees hier het volledige artikel op OmroepBrabant.nl.

Zie ook  dementie muziektherapie nieuws