Muziekkussen voor ouderen met dementie erkend als goed onderbouwde interventie

06 november 2017

verenso.nl | door Marleen Versteeg | video 

De erkenningscommissie ouderenzorg heeft de interventie Muziekkussen erkend als ‘goed onderbouwd’. Muziektherapeute Annemieke Raven-de Vries van Zorgspectrum het Zand ontwikkelde de interventie. Het doel is nachtelijke onrust te verminderen bij oudere mensen met dementie op psychogeriatrische verpleegafdelingen. Ook zorgt het kussen voor een positieve beleving.

Tijdens de Muziekkusseninterventie luistert de cliënt bij het inslapen tot 3 kwartier naar muziek via een muziekkussen. Het muziekkussensysteem voldoet aan specifieke kenmerken. Muziektherapeuten kunnen ermee aan de slag met de Handleiding Muziekkusseninterventie. Zij monitoren de interventie met een slaapdagboek dat zorgmedewerkers bijhouden. De muziektherapeuten zorgen er ook voor dat de muziek herkenbaar en rustgevend is en aansluit bij de voorkeur van de oudere.

Onrust tijdens de nacht

Nachtelijke onrust komt veel voor bij oudere mensen met dementie: innerlijke onrust die leidt tot ondoelmatig en repeterend gedrag. De onrust kan zowel bij het naar bed gaan als later in de nacht optreden en heeft verschillende oorzaken, zoals cognitieve problemen, emotionele factoren, geluid van zorgmedewerkers of een slechte slaaphygiëne. 

Muziek speelt in op emotionele factoren

De Muziekkusseninterventie speelt in op de emotionele factoren die een rol spelen bij het ontstaan van nachtelijke onrust. Dit kan behoefte aan geborgenheid zijn of het ervaren van spanning. Het kussen maakt gebruik van (non-) cognitieve restvermogens van mensen met dementie. Tot in een laat stadium van hun ziekte kunnen zij muziek herkennen. Het geeft ze houvast, herkenning en daarmee een veilig gevoel. De rustgevende muziek, afgestemd op de voorkeur van de oudere, zorgt voor een positieve beleving. 

Lees hier het volledige artikel op verenso.nl 

Zie ook  dementie muziektherapie muziekkussen