Vaktherapeuten aangesloten bij project GEM in Amsterdam Zuidoost

18 januari 2024

In oktober berichtten we al over de samenwerking tussen GEM (Ecosysteem Mentale Gezondheid) en FVB en de kans die dit biedt voor vaktherapeuten in de ggz om concreet bij te dragen aan het inrichten van een nieuw ggz-zorglandschap. Een aantal projecten van GEM zijn in proces en in de regio Amsterdam  Zuidoost zijn er inmiddels al vaktherapeuten bij aangesloten.

(Weten hoe het ook alweer zat met GEM en FVB? Lees hier het nieuwsbericht.)

In de GEM-projecten willen we als FVB kijken in welke mate en op welke manier de vaktherapeutische beroepen een bijdrage aan deze nieuwe opzet van mentale gezondheidszorg kunnen leveren. We weten dat er vanuit diverse regio’s en vanuit de kerngroep GEM (met o.a. Jim van Os) een grote behoefte bestaat dat vaktherapeuten meedenken en meedoen aan de GEM-veranderateliers. Om die reden worden vaktherapeuten in de GEM-regio's door de FVB benaderd om dit te onderzoeken. 

In GEM Amsterdam Zuidoost is dit inmiddels opgepakt. Lees hieronder de ervaring hiermee van Jasper Bakker, beeldend therapeut:

“Eind september werd ik gebeld door Martin Hoogvliet van de FVB. Hij vroeg me of ik interesse had om, als ambassadeur van het FVB, deel te nemen aan het (GEM). Om bij te dragen aan het opzetten van een ecosysteem van mentale zorg. Als bewoner en beeldend therapeut van dit stadsdeel was ik gelijk enthousiast en ben erin gestapt.
 
De bijeenkomsten zijn inspirerend. Met verschillende zorgaanbieders en zelfstadig therapeuten zijn we bezig onze zorg goed bereikbaar te maken voor de bewoners in Amsterdam Zuidoost. Dat is vooral de handen ineenslaan als het gaat om de vele culturen die hier wonen. Afstemmend op de juiste behandelingsvormen en de ontbrekende financiële ondersteuning. Dat is hard nodig, want reguliere zorg wordt te weinig gebruikt en sluit niet aan op de zorgvragen die hier leven. Met het opzetten van de juiste diagnostiek, zorgprogramma’s en samenwerking zijn we daar verandering in aan het aanbrengen. Met bijeenkomsten en werkgroepen. En de eerste behandelingen vinden inmiddels plaats”. 

Heb je interesse om deel te nemen aan één van de GEM-projecten? Dan ben je van harte welkom om je aan te melden. Dit kan bij Martin Hoogvliet (m.hoogvliet@vaktherapie.nl), dan neemt hij contact met je op. Vermeld daarbij s.v.p. aan welk GEM -project je graag wilt mee zou willen doen:

  • GEM Doetinchem
  • GEM Deventer/Midden IJssel
  • GEM Harderwijk/ Noordoost Veluwe
  • GEM Amsterdam Zuidoost
  • GEM Rijk van Nijmegen

Je kunt je aanmelden als je als vrijgevestigde vaktherapeut werkt, maar ook als je binnen een regionale GGZ-instelling werkt. Want GEM gaat om domein overstijgend samenwerken.