Update 22-05-2020: Muziektherapie en Coronamaatregelen

22 mei 2020

Kan ik nog veilig zingen in de muziektherapie?

De afgelopen week verschenen er nieuwsberichten over het mogelijke verhoogde risico tijdens koorzingen. Vanzelfsprekend riep dit vragen op bij ons en verschillende leden. Kunnen we nog veilig zingen met onze cliënten tijdens muziektherapie? Om deze vraag beantwoord te krijgen hebben we deze vraag neergelegd bij het RIVM.

Het RIVM geeft aan dat zingen dezelfde verspreiding geeft als praten. Essentieel is een goede screening van de gezondheid van cliënt en therapeut. Bij het zingen is het belangrijk om minimaal de 1,5 meter afstand houden en met max. 3 cliënten tegelijk werken als ze meezingen. I.v.m. de hygiène wordt het gebruik van blaasinstrumenten op dit moment afgeraden.
Het onderzoek waar in nieuwsberichten naar gerefereerd wordt moet nog starten en gaat om totaal andere omstandigheden. Het RIVM ziet dus geen noodzaak voor aanpassingen bij zang tijdens muziektherapieën. Therapeuten moeten hun veiligheid en die van cliënten voorop stellen en daar de passende maatregelen op nemen.​

Als voorbeeld voor luchtverspreiding bij zang demonstreert deze (Duitstalige) video uit hoe het verschil is tussen bijvoorbeeld fluisteren en zingen.

Mocht je nog vragen hebben, neem contact op met belangenbehartiging@nvvmt.nl of bel het RIVM op: 0800-1351(werkdagen tussen 8.00-20.00 bereikbaar).


Muziektherapie in corona-tijd met specifieke doelgroepen:

Wat doen we in Corona tijd als muziektherapeuten met onze specifieke doelgroepen? Wat kan ik doen als ik mijn cliënten niet meer mag zien? Is het mogelijk dat we elkaar hierbij inspireren en motiveren? De werkveldgroep VGZ, muziektherapeuten die werken met mensen met een verstandelijke beperking, is op initiatief van Sabine Dijksterhuis-van Zanten begonnen met het uitwisselen van behandel-ideeën tussen de muziektherapeuten onderling. Prachtig initiatief! Dit is één van de redenen waarvoor de werkveldgroepen destijds ingesteld zijn. We zijn als bestuur heel erg blij met dit initiatief en hopen dat vele van onze leden deze uitwisseling van ideeën kunnen gebruiken en hun collega’s in gelijke werkvelden weten te vinden, mochten ze daar behoefte aan hebben. Er zijn verschillende werkveldgroepen. Via deze pagina zie je een overzicht van de werkveldgroepen en kun je ook hun mailadressen vinden. Voel je vrij om contact met hen op te nemen en gezamenlijk ideeën en plannen uit te wisselen! Mocht je nog meer ideeën hebben of met grotere groepen willen discussiëren of delen, neem dan contact op met Yanou Cantineau, ons bestuurslid belangenbehartiging - belangenbehartiging@nvvmt.nl.

Zowel voor vaktherapeuten in loondienst als vrijgevestigden is er de checklist "Verlenen van zorg in corona-tijd" ontwikkeld door de FVB. 
Specifiek voor muziektherapeuten plaatsen we regelmatig updates op de NVvMT-website  rondom het werken als muziektherapeut in Corona-tijd. Ook verwijzen we graag naar ons inspiratiedocument voor geschikte werkvormen online, of binnen de maatregelen. Dit document is samengesteld door en voor de leden van de NVvMT en kun je inzien als je bent ingelogd. Heb je suggesties ter aanvulling van dit document? Deel ze met Yanou Cantineau - belangenbehartiging@nvvmt.nl

Zie ook  muziektherapie coronavirus coronacrisis