Update: Muziektherapie en corona-maatregelen

Vorige week dinsdag werd bekend dat de maatregelen rondom het Coronavirus worden versoepeld. Goed nieuws! Maar het brengt ook nieuwe onzekerheid met zich mee. Hoe ga ik als muziektherapeut om met de nieuwe richtlijnen en maatregelen? Als beroepsvereniging willen wij graag benadrukken om alert te blijven. Het virus is de wereld nog niet uit en het is belangrijk om de maatregelen die gelden te blijven volgen. Vanuit cliënten, opdrachtgevers of werkgevers kan de druk toenemen om weer fysiek aan de slag te gaan. De gezondheid van jouw omgeving, jouw cliënten, maar ook van jou als persoon staat voorop! Ga dus niet aan de slag als dit niet veilig is of veilig voelt. Je zult je eigen gezondheid en die van je omgeving voorop moeten stellen en gezond werken als muziektherapeut is daar een belangrijk onderdeel van.
 
Er zijn verschillende maatregelen die je zelf kunt treffen om de risico's op besmetting te verminderen. Vanzelfsprekend is desinfectie van de (muziektherapie)ruimte waarin je werkt heel belangrijk. Ook een afstand houden van 1,5 meter is noodzakelijk, maar zal bij sommige cliënten heel erg lastig zijn. Let dus steeds op het optimaliseren van je werk- (en leef-) omgeving voor jezelf en je cliënten. Op sommige plekken wordt er gebruik gemaakt van plastic schermen of beschermende kleding. Leer jezelf daar dan mee omgaan voordat je je functie als muziektherapeut weer oppakt. Gebruik altijd de richtlijnen van het RIVM.
Mocht je nog vragen hebben, neem contact op met belangenbehartiging@nvvmt.nl of bel het RIVM op: 0800-1351(werkdagen tussen 8.00-20.00 bereikbaar).

Ook verwijzen we graag naar ons inspiratiedocument voor geschikte werkvormen in corona-tijd. Dit document is samengesteld voor de leden van de NVvMT en kun je inzien als je bent ingelogd. Heb je suggesties ter aanvulling van dit document? Deel ze via belangenbehartiging@nvvmt.nl

Hou de muziek erin!

Zie ook  NVvMT muziektherapie coronavirus coronacrisis