Update oktober 2020: coronamaatregelen en muziektherapie

We hebben inmiddels alweer ruim een half jaar te maken met het corona-virus in Nederland. In een half jaar moesten we omschakelen naar muziektherapie geven vanuit huis, op grote afstand en voor sommigen van ons was het helemaal improviseren om de clienten toch muziek aan te kunnen bieden.
Naast dat we ons beperkt hebben gevoeld in het uitoefenen van ons vak zijn er ook hele mooie en innovatieve dingen ontstaan. We zijn er trots op dat wij als muziektherapeuten goed kunnen meebewegen! 
Kijk op https://nvvmt.nl/nieuws voor de laatste informatie, maar ook tips, adviezen en inspiratie die we de afgelopen tijd met elkaar als collega's hebben gedeeld. Zo kan bijvoorbeeld het inspiratiedocument nog steeds helpend zijn in deze tijden. Ook werkveldgroepen wisselen nog steeds actief hun tips uit. Zo heeft Nicolien Verbeek deze tips vanuit de werkveldgroep VGZ verzameld en uitgewisseld die voortaan op te vragen zijn vanuit het ledendeel van onze NVvMT-website (even inloggen dus).
 
Helaas krijgt het virus weer meer grip in Nederland. Als NVvMT adviseren wij het advies van het RIVM en de GGD op te volgen. Op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19, kun je alle informatie rondom de maatregelen terug vinden. 
 
We willen middels dit nieuwsbericht benadrukken dat veilig werken van groot belang is. Niet alleen voor de client maar zeker ook voor jou al professional. Houd afstand, maak gebruik van beschermende middelen en desinfecteer je materiaal regelmatig. In de corona-checklist opgesteld door de FVB vind je maatregelen die je kunt treffen op jouw werkplaats.
Ook rondom het veilig zingen wordt langzaam maar zeker steeds meer bekend. Op basis van twee wetenschappelijke onderzoeken rondom zang en uitstoot van aerosolen die afgelopen zomer werden gepubliceerd heeft Virmus een aantal zinvolle adviezen en aandachtspunten opgesteld rondom het veilig zingen.
 
Er is ook goed nieuws te melden: vanaf nu staat vaktherapie op de lijst essentiële beroepen die in aanmerking komen voor voorrang op de corona-test. 
 
Heb je een specifieke vraag rondom het coronavirus en muziektherapie of jouw eigen praktijk? Stuur jouw vraag via de mail op naar belangenbehartiging@nvvmt.nl.

Zie ook  muziektherapie coronavirus coronacrisis